Beleidsplan 2021-2026

Beleidsplan van de Hervormd-Gereformeerde Stichting tot Beheer van Fondsen en Nalatenschappen.

Kalenderjaren 2021-2026

Oprichting

De Stichting is opgericht bij notariële akte d.d. 16 april 1993 en heeft blijkens haar statuten “ten doel in naam van Wijkgemeente II van de Hervormde Gemeente te Zoetermeer het beheer en beschikking te voeren over erfrechtelijke verkrijgingen, legaten, schenkingen en andere bijzondere verkrijgingen. De doelstelling vindt haar grondslag in de uitdrukkelijke wens van de erflater(s) en andere personen, om de ontvangen middelen ten goede te laten komen van Wijkgemeente II: de wijkgemeente van Gereformeerde Bonds-signatuur, van de Hervormde Gemeente van Zoetermeer.” Blijkens voormelde statuten heeft de Stichting vijf bestuursleden, welke allen afkomstig zijn uit voornoemde Wijkgemeente II.

Statutenwijziging I

In verband met een wijziging in de wijkgemeenten – en hun benaming – van de Hervormde Gemeente te Zoetermeer zijn bij notariële akte d.d. 9 mei 1995 de statuten van de Stichting gewijzigd, waarbij is bepaald dat de Stichting ten doel heeft “in naam van de Wijkgemeenten 2 en 4 van de Hervormde Gemeente te Zoetermeer het beheer en beschikking te voeren over erfrechtelijke verkrijgingen, legaten, schenkingen en andere bijzondere verkrijgingen. De doelstelling vindt haar grondslag in de uitdrukkelijke wens van de erflater(s) en andere personen, om de ontvangen middelen ten goede te laten komen aan de Wijkgemeenten 2 en 4: de Wijkgemeenten van Gereformeerde Bonds-signatuur, van de Hervormde Gemeente van Zoetermeer.” Blijkens voormelde statutenwijziging heeft de Stichting zes bestuursleden, waarvan er drie afkomstig zijn uit voornoemde Wijkgemeente 2 en drie uit voornoemde Wijkgemeente 4.

Statutenwijziging II

In verband met benoemingsvereisten en onverenigbaarheid van functies zijn bij notariële akte d.d. 23 februari 2001 de statuten van de Stichting wederom gewijzigd. Daarbij zijn echter geen wijzigingen aangebracht in de doelomschrijving, de grondslag, het aantal bestuursleden en de zogenoemde “denominatie” van die bestuursleden.

Splitsing en ontvlechting

Het eigen vermogen van de Stichting vormt één geheel, doch in haar vergadering van 11 april 2005 heeft de Stichting besloten om dat vermogen administratief bij helfte te verdelen. Als gevolg daarvan kunnen zowel Wijkgemeente 2 als Wijkgemeente 4 in principe zelf beschikken over “hun” aandeel in het eigen vermogen van de Stichting. Uitgaven van een Wijkgemeente komen ten laste van het resultaat van die Wijkgemeente. In verband hiermee zijn met ingang van 1 januari 2005 voor zowel Wijkgemeente 2 als Wijkgemeente 4 jaarlijks separate resultatenrekeningen en balansen opgesteld.

Per 17 januari 2012 is de Hervormde Gemeente Zoetermeer gefuseerd met de Gereformeerde Kerk Zoetermeer en draagt sindsdien de naam Protestantse Gemeente Zoetermeer. Door deze fusie zijn de wijkgemeenten – waaronder eerdergenoemde Wijkgemeente 4 – van zowel de Hervormde Gemeente Zoetermeer als van de Gereformeerde Kerk Zoetermeer opgegaan in voormelde Protestantse Gemeente Zoetermeer, met dien verstande dat de eerdergenoemde Wijkgemeente 2 daarvan geen deel uitmaakt en zich als rechtspersoon heeft verzelfstandigd onder de naam “Hervormde Morgenstergemeente Zoetermeer”.

De Morgenstergemeente (voorheen Wijkgemeente 2) heeft reeds in 2012 aan de Stichting te kennen gegeven dat zij het eigen vermogen van de Stichting wenst te verdelen conform de resultatenrekeningen en balansen, waarna het aan de Morgenstergemeente toekomende deel wordt uitgekeerd aan de Morgenstergemeente. Voorts zullen de uit de Morgenstergemeente afkomstige drie bestuursleden hun lidmaatschap en respectievelijke functies in de Stichting neerleggen.

Eind 2013 heeft deze “ontvlechting” zowel juridisch, administratief als financieel plaatsgevonden. Met ingang van 19 november 2013 bestaat het bestuur alleen nog uit bestuursleden van de eerdergenoemde Wijkgemeente 4. Deze wijkgemeente wordt inmiddels zowel binnen als buiten de Protestantse Gemeente Zoetermeer aangeduid als “Hervormde wijkgemeente Oosterkerk”.

Statutenwijziging III

Op 18 juli 2014 zijn bij notariële akte de statuten van de Stichting integraal gewijzigd en geheel opnieuw vastgesteld, in dier voege dat de Stichting sindsdien de naam draagt: “Hervormd-Gereformeerde Stichting tot Beheer van Fondsen en Nalatenschappen”. Daarnaast is de doelomstelling gewijzigd, waardoor de Stichting ten doel heeft: “het beheer te voeren en te beschikken over erfrechtelijke verkrijgingen, legaten, schenkingen, vermogens, fondsen en andere bijzondere verkrijgingen.” Deze doelstelling vindt haar grondslag in de uitdrukkelijke wens van de erflater(s) en andere (rechts)personen, om de ontvangen middelen ten goede te laten komen aan de (missionaire) activiteiten en/of de financiële instandhouding van de predikantsplaats(en) van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk. De stichting beoogt niet het maken van winst.

Volgens de gewijzigde statuten bestaat het bestuur van de Stichting uit ten minste drie leden. Ieder bestuurslid dient belijdend lid van de Wijkgemeente Oosterkerk te zijn en tenminste één van de bestuursleden dient tevens (ouderling- of lidmaat-) kerkrentmeester te zijn van de Wijkgemeente Oosterkerk. Tot leden van het bestuur kunnen niet worden benoemd personen in dienst van de Protestantse Gemeente van Zoetermeer of in dienst van de Protestantse Kerk in Nederland en personen die niet zijn geregistreerd als behorend tot de Wijkgemeente Oosterkerk. De bestuursleden van de Stichting worden benoemd door de Wijkkerkenraad van de Wijkgemeente Oosterkerk op voordracht van het stichtingsbestuur.

Werkzaamheden

Naast het beheer van het verkregen vermogen of bestanddelen daarvan heeft de Stichting jarenlang bijgedragen in de kosten van de door de Hervormde Gemeente Zoetermeer aangestelde evangelist c.q. missionair werker. Ook heeft de Stichting substantiële bedragen betaald in verband met de nieuwbouw en inrichting van de Oosterkerk in de Zoetermeerse wijk Oosterheem. Tot slot geeft de stichting periodiek bijbelse naslagwerken, literatuur c.a. in bruikleen aan de predikant(en) van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk, terwijl zij voorts de prediking en catechese van Gereformeerde Bonds-signatuur zoveel mogelijk faciliteert in de breedste zin des woords. De Stichting is voornemens dit beleid gedurende de komende jaren voort te zetten en waar mogelijk de missionaire activiteiten van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk te faciliteren c.q. financieel te ondersteunen.

Geldwerving

De Stichting verkrijgt vermogen of bestanddelen daarvan krachtens uiterste wilsbeschikkingen, legaten, schenkingen en andere bijzondere verkrijgingen. Aan deze verkrijgingen kunnen voorwaarden verbonden zijn, waaronder bijvoorbeeld de bepaling dat slechts het rendement (inkomsten uit vermogen en vermogenswinst) wordt gebruikt voor de hiervoor omschreven doelstelling. In een dergelijk geval kan zijn bepaald dat het zogenoemde “stamvermogen” niet wordt aangetast of dat aantasting slechts is toegestaan in bij die verkrijging uitdrukkelijk aangegeven gevallen – de zogenoemde bestedingsbeperking. Het gaat in een dergelijk geval niet aan om inbreuk te maken op de vrijheid van een erflater of schenker om – feitelijk buiten het bestuur van de Stichting om – te bepalen hoe de ter beschikking gestelde vermogensbestanddelen mogen aangewend.

De Stichting werft thans niet actief vermogen of bestanddelen daarvan. Indien de stand van het vermogen of bepaalde voorgenomen activiteiten – zoals de (missionaire) activiteiten van de Hervormde wijkgemeente Oosterkerk – dat noodzakelijk maakt, kan de Stichting op dit punt een meer actief beleid gaan voeren. Van verwervingskosten is dan ook geen sprake.

Het beheer van het vermogen

Het bestuur van de Stichting, waarin noch een natuurlijk persoon, noch een rechtspersoon rechtens of feitelijk de meerderheid van de zeggenschap heeft, beheert het vermogen door dit te plaatsen op spaar/depositorekeningen of dit te beleggen in obligaties met zeer beperkt risico. Uit de administratie blijken de aard en de omvang van de inkomsten van de Stichting, alsmede de aard en de omvang van het vermogen van de Stichting. Jaarlijks worden een balans en een jaarrekening opgemaakt over het afgelopen jaar en ook een begroting voor het komende jaar.

Het krachtens uiterste wilsbeschikking of schenking verkregen vermogen of bestanddelen daarvan is door de Stichting vastgelegd in haar financiële administratie. Daarbij wordt vermeld wat het doel is van vermogen dat wordt aangehouden. Voorts motiveert de Stichting de omvang van het aangehouden vermogen.

Beloning

De bestuursleden ontvangen geen beloning of vacatiegeld voor hun werkzaamheden en slechts bij uitzondering een onkostenvergoeding.

De besteding van het vermogen

De Stichting heeft in hoofdzaak het karakter van een zogenoemd vermogensfonds, doch het is niet uitgesloten dat de Stichting zich in de – nabije – toekomst zich meer ontplooit als een fondsenwervende organisatie. Vooralsnog richt de Stichting zich echter op de besteding van het rendement op het verkregen vermogen. De Stichting dient daarbij in het oog te houden dat er redelijkerwijze voldoende vermogensbestanddelen worden aangehouden teneinde haar eerder omschreven doelstelling te realiseren.

Voorts dient ook de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstelling van de Stichting te zijn gewaarborgd. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de Stichting activa aanhoudt en vermogen voor de voorziene aanschaf van die activa opbouwt. In dit kader wordt opgemerkt dat er redelijkerwijs fluctuaties in de inkomsten van de Stichting zijn te verwachten. Enerzijds is daar de onzekerheid van het behaalde rendement op het vermogen, anderzijds moet ook in het oog worden gehouden dat de landelijke trend van kerkverlating en vergrijzing ook in Zoetermeer opgeld doet. Zulks heeft tot gevolg dat het onzeker is of vermogensaanwas van de Stichting zal plaatsvinden, ook in verband met het niet-actieve wervingsbeleid.

Uit de doelstelling vloeit voort dat de Stichting in zekere mate een continuïteitsreserve moet aanhouden om verplichtingen op langere termijn te kunnen voldoen. Daarbij moet niet zo zeer worden gedacht aan de continuïteit van de Stichting an sich, maar veeleer aan de door de Stichting aangegane verplichtingen jegens de Hervormde wijkgemeente Oosterkerk.

Niet onbelangrijk is dat door het jarenlang gevoerde beleid c.q. bestedingspatroon van de Stichting bij de leden van de Hervormde wijkgemeente Oosterkerk een bepaalde verwachting en ook vertrouwen is ontstaan ten aanzien van de instandhouding van de Gereformeerde Bonds-prediking in Zoetermeer.

ANBI-status

De Stichting heeft sinds 1 januari 2008 de ANBI-status.

Aldus vastgesteld te Zoetermeer op 12 april 2021.