Uw nalatenschap

De HGSBFN opnemen in uw testament

Wat laat ik na, aan wie en waarom? Er komen vermoedelijk vast veel vragen op als u nadenkt over uw nalatenschap. En als u dit voor uzelf op een rijtje hebt gezet, is de volgende vraag waarschijnlijk: hoe regel ik alles? Overweegt u de HGSBFN op te nemen in uw testament? Dan kunt u dat op verschillende manieren doen. 

Erfenis of legaat 

U kunt de HGSBFN op twee manieren in uw testament opnemen:

  • Door de HGSBFN te benoemen als (mede)erfgenaam. U bepaalt zelf welk recht wij krijgen op (een deel van) uw nalatenschap. U kunt meerdere personen of goede doelen tot erfgenaam benoemen;
  • Door de HGSBFN te benoemen tot legataris. De HGSBFN krijgt dan een legaat. Dit is een vastgesteld geldbedrag, een percentage van uw nalatenschap of een bepaald goed. Bijvoorbeeld 1.000 euro, 10% van uw nalatenschap, een schilderij of een huis. 

Vruchtgebruik

Goed om te weten: u kunt één of meerdere eigendommen nalaten onder het recht van vruchtgebruik. Naasten kunnen dan uw eigendommen blijven gebruiken tot een moment dat u zelf hebt gekozen. Uw partner kan bijvoorbeeld in uw huis blijven wonen totdat hij of zij overlijdt. Zo steunt u de HGSBFN via uw testament, en laat u ook uw dierbaren goed verzorgd na.  

Erfbelasting

De HGSBFN heeft een ANBI-status en hoeft daarom geen belasting te betalen over een erfdeel of legaat. Daardoor kan uw nalatenschap of legaat voor de volle honderd procent worden ingezet voor de doelstelling van de HGSBFN.

Bespreek uw wensen met de notaris

Het geeft een hoop rust als u weet dat na uw overlijden alles goed is geregeld. Bespreek daarom altijd uw wensen met een notaris. U beslist zelf welk deel van de erfenis u nalaat, de notaris informeert u over de mogelijkheden, kosten en geeft advies. Het laten opmaken van een testament gaat altijd via een notaris. 

Vragen?

Voor eventuele vragen of nadere informatie kunt u uiteraard altijd contact opnemen met de HGSBFN.

 

” width=”20″ height=”20″>